archieven.jpg

NMI bij Concertzender

Dinsdag 13 maart tussen 19:00 en 20:00 uur.

De Concertzender heeft een aantal uitzendingen gewijd aan de Russische componist Sergei Bortkiewicz (1877-1952).

In het archief van pianist en componist Hugo van Dalen (1888-1967) dat het NMI beheert, bleek zich een schat aan muziek te bevinden van Bortkiewicz. Hugo van Dalen was tijdens zijn leven door een hechte vriendschapsband met Bortkiewicz verbonden en zette zich in voor diens muziek.

NMI-uitgaven
Het NMI besloot om de werken van Bortkiewicz op cd uit te brengen. Inmiddels zijn, geheel met behulp van sponsoring, vier uitgaven verschenen met pianowerken: drie dubbel-cd's met pianosolowerken door Klaas Trapman (pianist en docent aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag) en een cd met de pianoconcerten nr. 2 en nr. 3 door Stefan Doniga (piano) and Janácek Philharmonic Orchestra with David Porcelijn. De cd's zijn verkrijgbaar in de webwinkel van het NMI.

In de uitzending 'De Piano Etude, van Oefening tot Kunst' zal de Concertzender aandacht besteden aan het levensverhaal en de muziek van Bortkiewicz, slachtoffer van de geschiedenis. Hij bevond zich erg vaak op het verkeerde tijdstip op de verkeerde plek. Iemand zei hem eens: Maar uw leven was toch zeer interessant en rijk aan afwisseling! Hij antwoordde toen: Interessant om het te lezen, dat kan, maar niet om het te beleven, jonge vriend.

De uitzending is te beluisteren via www.concertzender.nl


bortkiewiczcd

13 maart 2012