archieven.jpg

KVOK

Nieuwe vereniging voor organisten en kerkmusici.

De Koninklijke Nederlandse Organisten Vereniging en de GOV- Vereniging van Kerkmusici hebben op zaterdag 15 november besloten om per 1 januari 2009 een nieuwe vereniging op te richten: de Koninklijke Vereniging van Organisten en Kerkmusici (KVOK).

De nieuwe vereniging, die uit ca. 2.600 leden zal bestaan, wordt uitgever van twee gerenommeerde tijdschriften: Het Orgel, dat voor het eerst in 1886 verscheen en het oudste Europese orgeltijdschrift is en Muziek & Liturgie, waarvan de eerste uitgave onder de naam Organist & Eredienst uit 1931 dateert. De nieuwe vereniging zal bovendien het maandelijkse actualiteitenblad NotaBene uitgegeven.

De KNOV werd in 1890 opgericht ter behartiging van muziek in de eredienst en van het orgelspel in het algemeen. De GOV-VvKM komt voort uit de Gereformeerde Organisten Vereniging, die in 1931 opgericht werd, en tot doel had de bevordering van verantwoord orgelspel in de eredienst. De GOV was hoofdzakelijk actief binnen de Gereformeerde Kerken in Nederland. Ongeveer zeven jaar geleden breidde de vereniging haar doelgroep uit tot kerkmusici in het algemeen. Bij die gelegenheid werden de namen van de vereniging en haar tijdschrift gewijzigd. De nieuwe vereniging heeft twee voorzitters: Rein van der Kluit en Frits Zwart.

 

het_orgel