archieven.jpg

De Tweede Wereldoorlog in muziek

Website over de betekenis van muziek tijdens de Tweede Wereldoorlog officieel geopend.

Op vrijdag 16 april is tijdens een presentatie in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag de website De Tweede Wereldoorlog in muziek door hoboïst en dirigent Werner Herbers officieel gelanceerd. Naast veel muziek biedt de site uitgebreide informatie over de relatie tussen muziek en de oorlog.

Het online project De Tweede Wereldoorlog in muziek vertelt over de betekenis van muziek tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland, voormalig Nederlands-Indië, Suriname en de Nederlandse Antillen. Via de projectsite is muziek te downloaden die in de oorlog is gecomponeerd, of is ontstaan naar aanleiding van de oorlog. De site geeft aandacht aan het muziekleven tijdens de oorlogsjaren, verboden muziek, muziek in de doorgangs- en vernietingskampen, spotliedjes, amusementsmuziek en propagandaliederen.

Ook zijn de ervaringsverhalen te zien en te horen van mensen voor wie muziek tijdens de Tweede Wereldoorlog een wezenlijke rol speelde. Een aantal thema's, zoals Nederlands-Indië, Suriname, en Kampen Europa, zal in de komende weken nog worden uitgebreid of aan de site worden toegevoegd.

De Tweede Wereldoorlog in muziek is een project van MusicForce in samenwerking met het NMI. Het is mogelijk gemaakt door het ministerie van VWS met een bijdrage uit het programma Erfgoed van de Oorlog.

www.wo2-muziek.nl »

wo2-muziek

16 april 2010