archieven.jpg

Presentatie projectsite De Tweede Wereldoorlog in muziek

Vrijdag 16 april 2010
16:00 uur, Aula Koninklijke Bibliotheek

Presentatie ter gelegenheid van de lancering van de projectsite De Tweede Wereldoorlog in muziek.

Het onlineproject De Tweede Wereldoorlog in muziek vertelt over de betekenis van muziek tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland, voormalig Nederlands-Indië, Suriname en de Nederlandse Antillen. De projectsite besteedt aandacht aan muziek en het muziekleven tijdens de oorlogsjaren, verboden muziek, muziek uit de doorgangs- en vernietigingskampen, spotliedjes, amusementsmuziek en propagandaliederen. Ook zijn de ervaringsverhalen te zien en te horen van mensen voor wie muziek tijdens de Tweede Wereldoorlog een wezenlijke rol speelde.

Programma
Het programma van de presentatie weerspiegelt het multimediale karakter van de site en wijst op een aantal bijzondere pagina's en muziekwerken. Rolf Ütermohlen (NIOD) en Henk van Gelder (specialist amusement en jazz in de Tweede Wereldoorlog) houden korte voordrachten, gevolgd door een gesprek met componist en ooggetuige Jan van Dijk. Eleonore Pameijer voert twee solowerken van Marius Flothuis uit die hij componeerde in kamp Vught. Nicole Janssen (MusicForce) introduceert als initiatiefnemer en projectleider verschillende onderdelen van de site. De 'lancering' gebeurt door Werner Herbers. Herbers houdt zich al decennia lang met Entartete Musik bezig, zowel als onderzoeker als met de Ebony Band.

De Tweede Wereldoorlog in muziek is een project van MusicForce in samenwerking met het NMI en wordt mogelijk gemaakt door het ministerie van VWS met een bijdrage uit het programma Erfgoed van de Oorlog.

U wordt vriendelijk verzocht om zich voor deze presentatie aan te melden via This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it of tel. 070-3140721.

niod 53152-t
Casino Camp, Australië, 1944. Getrainde troepen uit West-Indië en
Australië voor de strijd tegen de Japanners